Obitelj Lenić

menu

Za dobar kulen kupac se uvijek nađe!

Za dobar kulen kupac se uvijek nađe!

Potpuno suprotna priči većini jest ona Damira Lenića iz Zadruge Hrastova kaca iz Bošnjaka. Tri branitelja proizvode otprilike pet tona slavonskog kulena, 10 tona ostalih slavonskih suhomesnatih proizvoda i nikako da pokriju potražnju.
"Kad bismo imali još toliko, ne bi bilo viška. Stvaramo prvorazredne proizvode i prodajemo ih na gastrosajmovima od Dubrovnika do Osijeka. Nešto prodamo i kod kuće. Neće se kulen pokvariti kod kuće." – kaže Damir Lenić uz najavu da će im se iduće godine pridružiti još jedan kolega.

Cilj im je da svaki od njih godišnje uzgoji stotinjak tovljenika od po 160 ili 170 kilograma.

Cijele godine traje uzgoj, a od studenoga do veljače uglavnom pripremaju kulene. Ni na što se ne žale, nije im teško raditi, a uskoro će u poslovnom prostoru koji su kupili zaposliti stručnog upravitelja zadruge i računovodstvo kako bi se u cijelosti mogli posvetiti proizvodnji. Jedino na što se Lenić žali jest nelojalna konkurencija. – Registrirano je samo 18 proizvođača kulena, a na tržištu nas je otprilike 120 koji ozbiljno rade i proizvode velike količine.

"Tu je velik prostor za različite manevre i zbog toga se ljutimo. Ali dokle god bude kupaca za naše kulene, neće biti smisla da prigovaramo." – zaključio je s osmijehom Damir Lenić. "Tko se ne boji raditi uvijek će naći nešto. A mi se ne bojimo." – dodao je.

Zadrugari u Hrastovoj kaci bave se i voćarstvom, pa su zasadili 30 hektara krušaka, šljiva, oraha.
 

Izvor: Večernji list, 09. 11. 2008. 

Fotografije

Facebook Twitter Google plus
share
keyboard_backspace search print QR arrow_upward